Jelenlegi hely

Nyelvművelésünk évszázadai - Az ékesszólás kiskönyvtára

Nyelvművelésünk évszázadai - Az ékesszólás kiskönyvtára

Kötésmód: 
puha kötés
Oldalszám: 
176
Kiadás dátuma: 
2023
Olvasási idő:
4-5 óra
Fábián Pál (Szombathely, 1922 – Budapest, 2008) az ELTE BTK Magyar Nyelvészeti Intézetének professzora, számos egyetemi jegyzet és nyelvművelő tanulmány szerzője, évtizedeken át volt az MTA I. osztálya helyesírási bizottságának tagja és vezetője is. A Nyelvművelésünk évszázadai című kötet – amely a magyar nyelvművelés történetét tekinti át –...Bővebben >>
Beszerzés alatt! Küldési idő: 2-3 nap

Bővebben a könyvről

Fábián Pál (Szombathely, 1922 – Budapest, 2008) az ELTE BTK Magyar Nyelvészeti Intézetének professzora, számos egyetemi jegyzet és nyelvművelő tanulmány szerzője, évtizedeken át volt az MTA I. osztálya helyesírási bizottságának tagja és vezetője is.
A Nyelvművelésünk évszázadai című kötet – amely a magyar nyelvművelés történetét tekinti át – először 1984-ben jelent meg. A szerző a magyar nyelv egységesítéséért és kiműveléséért a nyelvtudósok, az írók és a költők által is folytatott céltudatos küzdelmeket mindig az adott történelmi kor társadalmi-kulturális életében elhelyezve magyarázza. Bemutatja az elmúlt évszázadok nyelvi harcait, részletesen ismertetve a magyar nyelvújítás vitáit. Különös hangsúlyt helyez a határainkon túli és a szórványmagyarság nyelvében felmerülő nyelvművelési feladatokra.
Ez az összefoglalás bizonyítja, hogy a nyelvművelők munkája minden korban a „nyelv szétesését” akadályozza meg, és biztosítja az anyanyelv nemzedékeken átívelő fennmaradását. A szerző az állításait a nyelvi adatok logikai elemzésével, illetve a nyelvtörténeti tények felidézésével bizonyítja.
A TINTA Könyvkiadó – fejet hajtva Fábián Pál emléke előtt – tisztelettel nyújtja át új kiadásban a Nyelvművelésünk évszázadai című könyvet. A színes és olvasmányos kötetet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a múltbeli „nyelvi harcok” története, és napjainkban sem közömbösek anyanyelvünk változatos, pontos használata iránt.

Adatok

Kötésmód: 
puha kötés
Oldalszám: 
176
Kiadás dátuma: 
2023

Kedvenc kategóriák

Cookies