Jelenlegi hely

Székely Jeruzsálem - Esszéregény az identitásról (7. kiadás)

Székely Jeruzsálem - Esszéregény az identitásról (7. kiadás)

Kötésmód: 
keménytábla
Oldalszám: 
424
Kiadás dátuma: 
2021
Olvasási idő:
10-11 óra
Erdély legendásan toleráns földjén, ahol több nemzet él sok évszázada egymás mellett – a 16. század végén a zsidók hitére tért át egy magyar közösség. Lelki zsidóknak vallották magukat. A vérségileg nem, de lelkileg zsidó székelyföldi emberek szinte hihetetlen története: a hitvallásért vállalt végeérhetetlen üldöztetésről szól. Valóban...Bővebben >>
Beszerzés alatt! Küldési idő: 2-3 nap

Bővebben a könyvről

Erdély legendásan toleráns földjén, ahol több nemzet él sok évszázada egymás mellett – a 16. század végén a zsidók hitére tért át egy magyar közösség. Lelki zsidóknak vallották magukat.
A vérségileg nem, de lelkileg zsidó székelyföldi emberek szinte hihetetlen története: a hitvallásért vállalt végeérhetetlen üldöztetésről szól. Valóban ótestamentumi, kemény és zord sors verte a „székely zsidózókat, székely szombatosokat” (így nevezte őket az erdélyi köznyelv).
A huszadik század negyedik évtizedére már csak néhány szombatos család maradt a Küsmőd pataka melletti Bözödújfaluban (a „székely Jeruzsálemben”). Aztán jöttek a zsidótörvények…

…Végül a falu is Ceauşescu faluromboló politikájának áldozatául esett: elárasztották vízzel.
Ennek a több évszázados történetnek a sokfelé ágazó szálait követheti az olvasó Szávai Gézának az identitásról szóló, vallomásos esszéregényében.
A Székely Jeruzsálem megjelent románul, franciául, és újabb nyelveken is előkészületben a kiadása.

Adatok

Kötésmód: 
keménytábla
Oldalszám: 
424
Kiadás dátuma: 
2021

Kedvenc kategóriák

Cookies