Jelenlegi hely

Speak Easy - Óda a huszadik századhoz - Hamvas béla kiskönyvtár

Speak Easy - Óda a huszadik századhoz - Hamvas béla kiskönyvtár

Beszerzés alatt! Küldési idő: 2-3 nap

A Hamvas Béla kiskönyvtár e kötete Hamvas Béla egy eddig ismeretlen művét tartalmazza, amely – teljes egészében – most jelenik meg először.
Az 1946-ban A bor filozófiája című írásával megkezdett ún. „speak easy-tanulmányok” sorában Hamvas Béla 1947 tavaszától az ősz végéig további négy, hasonló hangvételű esszét dolgozott ki. E négy írásának gyűjteményét munkajegyzeteiben Hamvas Béla az „angol és amerikai falatozó és ivóhelyiségek” után elnevezve Speak easy címen foglalta nagyobb egységbe. Jóllehet különös iróniával átszőtt megfogalmazásában a „speak easy” mint „superessay” kifejezetten az „arrogáns világnézeti tanulmány” ellen-műfajaként keletkezett, az a többlet, ami az esszéket közös hangnemük mellett, tárgyuktól függetlenül is egybekapcsolja: az „esprit de vigilance – az éberség szellemének” a jelenkor konkrét és közvetlen emberi szituációiban támasztott követelménye.
E sajátos szellemű írásokban ugyanakkor Hamvas Béla tovább próbálkozott azzal a hanggal, saját megfogalmazásában: azzal az „égszínkék Tao-val”, amely már „Babérligetkönyv-korszaka” óta intenzíven foglalkoztatta, s megkísérelte végső formába önteni azokat a nyelvi képleteket is, melyeknek keretei közt megteremtheti az „abszolút olvasmányt, amire az ember mindig szomjaz”.
Hamvas Béla életművében a Speak easy – a szerző szándéka szerint: önálló esszékötetként! – mindeddig felfedezetlen és kiadatlan maradt, belőle nyomtatásban két írás jelent meg, a teljes kötetből kiszakítva. A jelen kiadással először nyílik lehetőség arra, hogy az írások az életműben a maguk eredeti összefüggésében nyerjék el helyüket.

Kötésmód: 
keménytábla
Oldalszám: 
160
Kiadás dátuma: 
2022
11,90 €

Ajánlottak

Újdonságok

Kedvenc kategóriák

Cookies