Powered by Smartsupp

Rick Riordan

Rick Riordan

Richard Russell „Rick” Riordan (San Antonio, Texas, 1964. június 5. –) amerikai regényíró, tanár. Legismertebb műve a Percy Jackson és az olimposziak című ifjúsági bestseller.

San Antonióban született 1964. június 5-én, ebben a városban élt gyermekkorában. 1986-ban végzett a University of Texas at Austin-ban, ahol angol nyelvet és történelmet tanult. San Francisco környéki és a San Antonio-beli általános iskolákban tanított angolt és történelmet, beleértve a görög mitológiát is. 2002-ben a Saint Mary’s Hall megtiszteltetésül neki adta az iskola első Mestertanár-díját.

Regényíróként rengeteg sikeres könyvsorozatot írt. A felnőtteknek szóló, többszörösen díjnyertes Tres Navarre című misztikus sorozat egy texasi magánnyomozó kalandjairól szól. Percy Jackson-sorozatának első része, A villámtolvaj 2005-ben felkerült a New York Times bestseller-listájára. 2010-ben elkészült a történet filmváltozata is a 20th Century Fox stúdió gondozásában. A sorozat második része, A szörnyek tengere 2007-ben elnyerte az Amerikai Könyvtárosok Szövetségétől a legjobb fiataloknak szóló olvasmánynak járó díjat. Mindkét műve Mark Twain-díjas is lett. A sorozat harmadik kötete, A titán átka helyezte a sorozatot a The New York Times bestseller-listájának élére. A negyedik kötet, a Csata a labirintusban, már az első megjelenési napján több mint egymillió példányban kelt el. Ezen kívül Riordan a szerzője a 39 kulcs-sorozat első részének, A csontlabirintusnak, amely szintén első volt a New York Times bestseller-listáján. A görög mitológiára építő Percy Jackson-sorozat sikere után írt egy másik trilógiát is, a Kane krónikák-at, amely az egyiptomi mitológiához kötődik.

Rick Riordan jelenleg Bostonban él feleségével és két fiával, Haleyvel és Patrickkal.

Oldalak

Cookies