Powered by Smartsupp

Elif Shafak

Elif Shafak

Elif Shafak (Strasbourg, 1971. október 25. –) brit-török írónő (Elif Bilgin néven) Törökországban az egyik legolvasottabb író, külföldön pedig az egyik legismertebb török író. Műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Elif Shafak Atayman Şafak diplomata és Nuri Bilgin szociológiaprofesszor lányaként többek között Madridban és Ammánban nőtt fel. Miután szülei elváltak, édesanyjával együtt a nagymamájához költözött Ankarába. Apja nélkül nőtt fel, és féltestvéreivel először huszas évei közepén találkozott. Tinédzseréveit Madridban, Jordániában és Németországban töltötte. Shafak nemzetközi kapcsolatok szakon végzett a Közel-Keleti Műszaki Egyetemen, majd Nemek és nők tanulmányaiból szerzett mesterdiplomát. Doktori fokozattal rendelkezik politikai tudományokból. Shafak számos törökországi, amerikai és egyesült királyságbeli egyetemen tanított.

Műveiben hangsúlyosan szerepel Isztambul városa, és foglalkozik keleti és nyugati kultúra, a nők szerepe a társadalomban és emberi jogi kérdések témáival. Politikailag kihívást jelentő témák, mint a gyermekbántalmazás és az örmény népirtás, jogi eljárásokhoz vezettek Törökországban, amelyek miatt az Egyesült Királyságba emigrált. Esszéista és több médiumhoz is hozzájárul, és kiáll a női jogok, a kisebbségi jogok és a szólásszabadság mellett. Shafak regényei mély emberi érzelmeket, társadalmi kérdéseket és kulturális sokszínűséget ötvöznek, és olvasóikat gondolkodásra késztetik.

Cookies